În municipiul Tulcea, nevoia alimentarii cu apa potabila trebuie sa se fi resimtit de mult timp inainte, dar abia in anul 1897, s-a intocmit un proiect in acest scop de catre inginerul sef Scarlat Varnav. Acest proiect prevedea alimentarea cu apa luata din Dunare. Apa, dupa tratare în decantoare si filtre, se distribuia in reteaua de distributie prin refulare. O uzina cu motoare cu aburi furniza forta necesara pompelor de aspiratia apei din Dunare si a celor de refulare. Desi proiectul a fost aprobat, nu s-a pus în executie pana la 1906, desigur din lipsa de fonduri. Pana la aparitia Uzinei de apa locuitorii orasului Tulcea se aprovizionau cu apa direct din Dunare, pe care, fie si-o luau singuri, fie o cumparau de la sacagii.
Scurt istoric
În anul 1906 problema apei a fost reluata si proiectul a fost din nou prezentat Consiliului Tehnic Superior, care si-a mentinut avizul, cu observatia ca motorarele cu aburi pot fi inlocuiti cu folos prin motoare cu titei sistem Diesel, ca fiind mai economici si putand fi întrebuintati si pentru dinamurile electrice care s-ar instala în cazul cand s-ar înfiinta iluminatul electric al orasului.
În perioada 1907 – 1908 Consiliul Tehnic Superior a examinat si aprobat regulamentul pentru distribuirea apei potabile in oras si proiectul privitor la sporirea retelei de distributie
În aprilie 1910, locuitorii orasului Tulcea sarbatoreau reusita obtinerii unui împrumut în scopul rezolvarii situatiei alimentarii cu apa din oras.
Uzina de apa Tulcea s-a infiintat in anul 1911. Pe acelasi amplasament s-a realizat un an mai tarziu, in 1912, si uzina electrica, amandoua functionand impreuna.
În 1927 s-au executat lucrari de sporire a retelei care s-au continuat pana la 1934. Dupa Primul Razboi Mondial, s-au folosit si conducte de fier cu diametrul 52 – 57 mm.
În 1929 se renunta la tevile de fier si incep lucrarile cu tuburi de fonta de 60 mm.
În 1953 reteaua de distributie era alcatuitt dintr-o artera cu doua ramificatii si avea lungimea totala de peste 52 km.
Obiectul principal de activitate al societatii – exploatarea sistemelor de producere si distributie a energiei termice, a celor de captare, tratare, transport si distributie a apei potabile si de canalizare, în municipiul Tulcea.
2003 – S.C. ACET S.A. Tulcea isi inceteaza activitatea, operarea sistemului public de alimentare cu apa si de canalizare pe de-o parte si furnizarea energiei termice pe de alta parte fiind preluate de doua directii separate în subordinea Consiliului Local Tulcea.
Administrarea si gestionarea serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare sunt preluate în gestiune directa de Directia Apa-Canal, ca serviciu public cu personalitate juridica in subordinea Consiliului Local Tulcea.
2004 – se înfiinteaza societatea comerciala S.C. AQUASERV S.A. TULCEA care preia activitatile de captare, tratare, distributie apa potabila, colectarea si transportul apelor uzate menajere de la Consiliul Local Tulcea – Directia Apa-Canal.
2006 incepe procesul de regionalizare a serviciilor de apa si apa uzata
- primul pas – se înfiinteaza Asociatia Intercomunitara (ADI) „Dezvoltarea durabila a serviciilor de apa si de canalizare din judetul Tulcea”
- al doilea pas – SC AQUASERV S.A. Tulcea devine operator regional
- al treilea pas – (2007) incheierea contractului de delegare a gestiunii prin care municipalitatile membre ADI deleaga gestiunea serviciilor de apa si apa uzata operatorului regional AQUASERV S.A. Tulcea
2012 – completarea Asociatiei Intercomunitare (ADI) cu orasul Babadag, localitatea Mineri
In 2015, noi, tulcenii, am sarbatorit 105 ani de punerea pietrei de temelie a inceperea alimentarii cu apa in orasul Tulcea, ocazie cu care au fost amplasate mai multe placi comemorative.
2015 – pentru accesarea de fonduri pentru aplicatia 2014-2020 si-au exprimat intentia de a adera la Asociatiei Intercomunitare (ADI) mai multe localitati din judetul Tulcea