Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Tulcea
Județul Tulcea reprezintă 3,56% din suprafața țării, dar are cea mai mică densitate a populației, acest lucru influiențând atât volumul cât şi structura serviciilor necesare de apă şi apa uzată.
Rata de conectare a populației la sistemul de alimentare cu apă în județul Tulcea variază de la zero în unele zone îndepărtate din mijlocul Deltei, până la aproape de 100%.
Rata de conectare la sistemul de apă potabilă verificată din punct de vedere microbiologic este cea mai scăzută în zona din mijlocul Deltei datorată, în principal, de condițiilor hidro-morfologice specifice. Mijlocul Deltei este un pământ nou format, alcătuit din straturi de sedimente depuse, și de aceea nu se pot fora puțuri în aceste zone.
Aria de operare a Societații Aquaserv S.A. Tulcea nu corespunde în intregime cu aria sistemelor de alimentare cu apă şi a aglomerarilor definite pentru județul Tulcea.
Pentru implementarea noului proiect major, estimat la valoarea de 173.000.000 euro, Operatorul Regional SC Aquaserv SA Tulcea își va extinde aria de operare și către alte aglomerări din județ, care au fost incluse în lista investițiilor prioritare In localitatile oras Babadag, comuna Carcaliu, comuna CA Rosetti si satele aferente Sfistofca – Letea – Periprava, comuna Chilia Veche, comuna Ceatalchioi si satele aferente Patlageanca, Plauru, Salceni, comuna Crisan inclusiv localitatile Caraorman si Mila 23, oras Isaccea inclusiv cartierele Revarsarea si Tichilesti, oras Macin, Maliuc inclusiv localitatile Gorgova Partizani, Ilganii de Sus, sat Mineri, comuna Mahmudia, oras Sulina, Municipiu Tulcea, comuna Vacareni.
Obiectivul general al proiectului consta în dezvoltarea documentatiilor tehnico-economice necesare pentru continuarea strategiei locale pentru dezvoltarea sectorului de apa si apa uzata, în perioada 2014-2020, în vederea atingerii tintelor asumate de România prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana, inclusiv asigurarea suportului necesar pe parcursul procesului de evaluare a Aplicatiei de Finantare si de atribuire a contractelor.
Prin proiect ne propunem:
- Respectarea in totalitate a Directivelor UE si a legislatiei romanesti in domeniul alimentarii cu apa, a colectarii si epurarii apelor uzate, respectiv cerintele Normativelor Romane NTPA 001 si NTPA 011 si conformarea cu Directiva Europena 91/27/EEC, privind apele uzate epurate;
- Cresterea gradului de acoperire a populatiei cu servicii de alimentare cu apa si canalizare pana la 100% in aglomerarile cuprinse in proiect;
- Populatie suplimentara care beneficiaza de o mai buna alimentare cu apa 98.158 locuitori
- Populatie suplimentara care beneficiaza de o mai buna tratare a apelor uzate 111.017 locuitori echivalenti
- Retea de distributie apa potabila noua 72 km
- Reabilitare retea de distributie apa potabila 53 km
- Retea aductiune noua 90 km
- Reabilitare retea aductiune 02 km
- Retea canalizare noua 31 km
- Reabilitare retea canalizare 25 km
- Colector 94 km
- Rezervoare inmagazinare noi 10 bucati
- Rezervoare inmagazinare reabilitate 14 bucati
- Statii tratare apa noi = 11
- Statii tratare apa reabilitate = 6
- Statii pompare noi = 40 buc
- Modernizare Statii epurare ape uzate – in aglomerarile Tulcea (100.000 locuitori echivalenti), Macin, Babadag, Sulina, Isaccea, Mahmudia
- Statii epurare ape uzate noi = 2, cate una la Vacareni si la Chilia – Veche
Proiectul doua certificate de urbanism, primul pentru toate localitatile din proiect, emis de Consiliul Judetean Tulcea si al doilea cuprinzand completari pentru municipiul Tulcea si orasul Sulina, emis tot de Consiliul Judetean Tulcea. Au fost obtinute avizele de la
- Directia Judeteana pentru Cultura Tulcea
- Acordul Consiliului Judetean Tulcea ( pentru lucrari in zona drumului judetean);
- F.D.J. R.A. Galati;
- N. A.P.D.M. S.A. Galati;
- N.T.G.N. Transgaz S.A. Medias;
- N.T.E.E. Transelectrica S.A.
- N.I.F. Tulcea
- G.A. Tulcea (in conditiile Ordinului nr. 662/2006
- Statul Major General (in conditiile H.G. nr. 62/1996)
- Securitate la incendiu
- Sanatatea populatiei;
- Acordul Inspectoratului Judetean in Constructii Tulcea;
- Expertiza Tehnica;
- Alimentare cu apa;
- Canalizare;
- Alimentare cu energie electrica;
- Salubritate;
- Tulcea Gaz;
- Macin Gaz;
- Acordul de Mediu, emis de Administratia Rezervatiei Bioseferei Delta – Dunarii – ARBDD
Fiind in lucru doar cele de la :
- CNAIR – Directia Regionala de Drumuri si Poduri Constanta;
- Compania Nationala de Cai Ferate C.F.R. S.A. – Sucursala Regionala de Cai Ferate Constanta
- Acordul legal al detinatorilor de terenuri/bunuri/retele afectate – subtraversari ale Dunarii, de la Apele Romane
Ne propunem semnarea Cererii de finantare pentru proiectul major pana in 30-09-2020 urmand sa lansam achizitionarea contractelor de lucrari si servicii in semestrul II al anului 2020.